Å få dette rett opp på telefonen min sparer meg for mye jobb

Tom Sigurd Dokkedal

Våren er en tid med fare for frost, noe som kan forårsake store avlingsskader. Nå har det kommet teknologi som gjør at du har full kontroll på temperaturen til avlingen din døgnet rundt, rett på telefonen din.

Det er tidlig vår. Gradestokken viser fremdeles dager med lave temperaturer, og om nettene er det er fremdeles fare for frost. Dette til tross, sesongen til potetbonde Tom Sigurd Dokkedal for lengst i gang. Allerede den 25.mars var potetene hans i jorda. Tom Sigurd har jobbet med poteter i mange år.

Potetsortene han satser på er Juno, Solist, Rødt og Hassel, og de årene han får dem i jorda i løpet av mars, er han godt i rute med tanke på tidlig innhøsting.

Viktig at potetene kommer tidlig i jorda

– For en potetbonde som jobber med tidligpoteter, handler alt om å være tidlig ute på markedet for å få en best mulig pris, forteller Tom Sigurd.

–Våren er en spennende tid. Men en gang jeg ser at jorda smuldrer og er tørr, må jeg få potetene i åkeren, sier han.

Det er veldig viktig å følge med på temperaturen med tanke på frost. Tom Sigurd bruker dobbel duk over avlingen sin. Denne sikrer potetene mot frost ned til minus 4,5 kuldegrader. Tidligere målte han temperaturen manuelt, men nå får han hjelp  av sensorteknologien til Agdir.

– Veldig greit å få dette dette rett opp på telefonen min. Det sparer meg for mye jobb, forteller Tom Sigurd og slår fast at det å få mye informasjon om avlingen er veldig nyttig og skaper trygghet.

Kontroll på temperaturen

Etterhvert som gradestokken stiger og det blir varmere ute, er det viktig å måle temperaturen under dukene for å være sikker på at det ikke blir for varmt for potetene. Da drar han også god nytte av teknologien til Agdir.

– Ideell temperatur for en potet i vekst er 18 grader. Når vi har passert 17.mai, kan temperaturen under duken bli langt høyere.. Da er det på tide å fjerne den og bare la potetene vokse og bli klare for innhøsting, forteller Tom Sigurd.

I år regner han med å ha potetavlingen klar allerede fra starten av juni. I så vil han få en god pris for potetene sine og forhåpentligvis konkludere med at 2020 ble et godt år for tidligpotet dyrking, godt hjulpet av sensorteknologien til Agdir.

Temperaturmåler med ekstrem nøyaktighet

André Skoog Bondevik i Agdir har vært med på å utvikle produktene Agdir Friland. Dette er en enkel og brukervennlig sensorteknologi der du har full kontroll på temperaturen på åkrene via en app på telefonen din.

– Vår teknologi har en ekstrem nøyaktighet ved at den måler temperaturen på det aktuelle jordet med et avvik på kun 0,1 grad. Du trenger ikke stole på en værmelding som kanskje er målt et godt stykke unna jordet ditt. Du har rett og slett full kontroll på åkrene dine, også de som ligger langt unna. På denne måten kan du få avlingen din i jorda tidligere. Du har har full kontroll i forhold til frostfare, så du kan gjøre riktig tiltak til rett tid for å sikre avlingen din, forteller André.

Ta kontakt
Per Øyvind Pedersen
Per Øyvind Pedersen
Selger
pop@agdir.no915 21 119